Phishingmails in omloop

Er circuleren phishingmails over de inning van de zorgpremie door de Vlaamse Zorgkas. Deze lijken erg op de mail die u krijgt wanneer u een nieuw bericht van de Vlaamse Zorgkas heeft ontvangen in uw burgerprofiel.

Hoe kan u nagaan of het gaat om een phisingmail?

De inhoud van de mail is quasi identiek aan de echte mail, enkel de afzender is fout.

De afzender van de phisingmails is een ander mailadres, bv. noreply@vlaanderen.be of myebox.noreply@bericht.beEen correcte mail van uw burgerprofiel ontvangt u van de afzender noreply@burgerprofiel.vlaanderen.be.

Om na te gaan of het om een phisingbericht gaat kijkt u de afzender dus best na.

Als u niet zeker bent of de mail die u kreeg echt is, kan u uw brief van de Vlaamse Zorgkas ook bekijken in uw burgerprofiel (https://www.burgerprofiel.be) of uw ebox (https://myebox.be/nl).

Wat kan u doen?

Stuur de phishingmail naar verdacht@safeonweb.be. U loopt geen gevaar als u een verdacht bericht doorstuurt.

Safeonweb.be scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud (bv. poging tot fraude of een virus). Als de links of bijlagen schadelijk zijn, worden die doorgegeven aan de leveranciers van internetbrowsers, die de schadelijke inhoud kunnen blokkeren.

Na het doorsturen verwijdert u de mail.

Meer informatie over phishing kan u lezen op https://www.vlaanderen.be/consumentenbescherming/phishing#wat-doet-u-met-een-verdacht-bericht  of https://www.safeonweb.be/nl/actueel.